TR
Eurasian Academy Of Sciences Social Sciences Journal Yýl:2022  Sayý: 40  Alan: Ýktisat

Berrak TEKGÜN, Rüþtü YAYAR
MEKÂNSAL ÝLÝÞKÝ ÝÞSÝZLÝÐÝ ETKÝLER MÝ? TÜRKÝYE’DE ÝLLER ÖRNEÐÝ
 
Ýþsizlik, ülke genelinde olduðu kadar bölgesel düzeylerde de bir ekonomi için önlenmesi gereken ciddi bir problemdir. Bu çalýþmada, Türkiye’de Düzey-3 kapsamýnda iþsizlik oranýnýn il ve il gruplanmalarýnýn bölgesel kümelenme desenlerini incelemek ve iþsizlik oraný üzerinde etki sahibi olan parametreleri belirlemek amaçlanmaktadýr. Bu baðlamda, çalýþmada mekânsal ekonometrik yöntem kullanýlmýþtýr. Analiz bulgularýna göre seksen bir il arasýnda mekânsal iliþkinin varlýðý tespit edilmiþtir. Çalýþmada açýklayýcý deðiþkenin mekânsal daðýlým deseni incelenmiþtir ve iþsizlik oranýnýn Türkiye’nin Doðu Anadolu ve Güney Doðu Anadolu bölgelerinde yoðun kümelenme gösterdiði gözlenmiþtir. Bu kapsamda, yapýlan test sonuçlarýna göre mekânsal gecikme modeli kabul edilmiþtir. Modelde yer alan açýklayýcý deðiþkenler incelendiðinde, erkeklerin iþ gücüne katýlým oraný, kadýnlarýn iþ gücüne katýlým oraný ve istihdamýn tarým sektöründeki payýnýn iþsizliði azaltýcý yönde istatistiki olarak anlamlý ve negatif iliþkisi görülmüþtür. Eðitimli nüfus oraný deðiþkeninin ise iþsizliði azaltmada bir etkisi elde edilmemiþtir.

Anahtar Kelimeler: Ýþsizlik, Türkiye, Mekânsal Ekonometrik Analiz, Mekânsal Komþuluk Ýliþkileri, Mekânsal Aðýrlýklandýrma


DOES SPATIAL RELATIONS AFFECT UNEMPLOYMENT? EXAMPLE OF PROVINCES IN TURKEY
 
Unemployment is a serious problem that must be prevented for an economy at regional as well as national level. In this study, it is aimed to examine the regional clustering patterns of the province and province groupings of the unemployment rate within the scope of Level-3 in Turkey and to determine the parameters that have an effect on the unemployment rate. In this context, the spatial econometric method was used in the study. According to the analysis findings, the existence of a spatial relationship between eighty-one provinces was determined. In the study, the spatial distribution of the explanatory variable was examined and it was observed that the unemployment rate clustered intensively in the Eastern Anatolia and Southeastern Anatolia regions of Turkey. In this context, the spatial lag model was accepted according to the test results. When the explanatory variables in the model are examined, statistically significant and negative correlations were found between the male labor force participation rate, female labor force participation rate and the share of employment in the agricultural sector in the direction of reducing unemployment. The variable of educated population ratio did not have an effect on reducing unemployment.

Keywords: Unemployment, Turkey, Spatial Econometric Analysis, Spatial Neighborhood Relations, Spatial Weighting


Detay

�ÇER�K