“Nar Ülkesi Endülüs’ün Son Yýllarý” adlý eser, 15. yüzyýlda Ýspanyollar tarafýndan Ýspanya’dan kovulan Müslüman ve Yahudilere, Türklerin nasýl yardým eli uzattýðýnýn gerçek hikâyesini anlatan Muhsin Kadýoðlu’nun kaleme aldýðý tarihî bir romandýr. Romanda, bir yandan Ýspanyollarýn, Müslüman ve Yahudilere yaptýðý zulüm anlatýlýrken bir yandan da Kemal Reis’in hikâyesi nakledilir. Ýspanyollarýn Endülüs’teki Müslümanlara karþý giriþtikleri “Yeniden Fetih”(Reconquista) siyaseti, tüm bu yaþanmýþlýklar edebî eser kurgusuyla romana aktarýlýrken halk bilimi unsurlarýndan da oldukça fazla yararlanýlmýþtýr.
Gelenekten beslenen halk kültürü sözlü gelenekte var olurken, edebî eserlerin bünyesinde, yazýnýn gücüyle de yarýnlara taþýnýr. Millî ve manevî pek çok deðeri özünde barýndýran halk kültürü, hemen her dönemde edebî eserlere esin kaynaðý olmuþtur. Edebî bir yapýtta hangi konunun önemsendiði kadar eserin hangi kaynaklardan beslendiði de oldukça önemlidir. Muhsin Kadýoðlu, edebî eserlerinde millî ve manevî deðerleri yapýtlarýnýn öne çýkan meseleleri olarak ele alýrken tarihî ve coðrafi bilimleri, halk kültürü unsurlarýný bir harmoni içinde sentezleyerek okuyucuya sunmayý baþaran bir yazardýr.
“Nar Ülkesi Endülüs’ün Son Yýllarý” adlý roman, iþlediði konu itibariyle yaþandýðý dönemin çerçevesiyle sýnýrlý kalmayýp Türk-Ýslam tarihi açýsýndan olduðu kadar dünya tarihi açýsýndan da bugün de güncelliðini koruyan çok önemli bir meseleyi ele almasý bakýmýndan önem arz etmektedir.
Bu makalede, “Nar Ülkesi Endülüs’ün Son Yýllarý” adlý romanýn beslendiði köklerden halk bilimi unsurlarý; menkýbe, efsane, memorat, formülistik sayý, geçiþ dönemleri, ad verme, totemizm, lakaplar, giyim-kuþam, halk inanýþlarý gibi folklorik ögeler tespit edilecek ve bu unsurlarýn tahlili yapýlacaktýr.
Anahtar Kelimeler: Muhsin Kadýoðlu, Nar Ülkesi Endülüs’ün Son Yýllarý, Yeniden Fetih(Reconquista), Folklor
|